TÜRK KAHVESİ VE FALCILIK GELENEĞİNİ
AMERİKA’DA TANITAN HARİKA BİR LİDER
TASSEOGRAFİ (kahve telvesi veya çay yapraklarından falcılık uygulaması)
Frankie Adkins BBC Muhabiri
“ Kahve telvesinden servet okumak, Türkiye’de haber ve dedikodu ticareti yapmanın bir yolu olmuştur. “
Türk kahve telvesinden fal anlatma sanatı en az 500 yıl öncesine kadar gidebilir ve ülkenin Z kuşağı tarafından yeni sevilmeye başlamıştır.
Her gün milyonlarca insan sabahları işteki konsantrasyonlarını artırmak veya enerji seviyelerini yükseltmek için bir kafein tüketimine güvenmektedir.
Kahve çekirdeklerinin ilk olarak Etiyopya’nın yaylalarında yetiştirildiğine yaygın olarak inanılsa da, kahve demlemenin popüler hale getirilmesi Osmanlı İmparatorluğu sayesinde olmuştur. 16. yüzyıldan kalma bir vali tarafından Yemen’den Sultan Süleyman’ın İstanbul’daki sarayına getirilen, kiraz benzeri kahve çekirdekleri kavrulmuş, öğütülmüş ve suya eklenmiştir. Bu karışım, cezve olarak bilinen bakır bir tencerede sıcak kum ateşi üzerinde şekerle kaynatılmıştır.
Tarihteki ilk kahvehane 1554’te İstanbul’da açılmış ve 17. yüzyılın ilk yarısında şehir genelinde yaklaşık 600 kahvehane ortaya çıkmıştır ve kahve kültürü doğmuştur.
Türkiye’nin benzersiz gelenek ve kahveye olan tutkusunu, Turkish Coffee Lady işyeri aracılığıyla 10 yıldır Amerika Birleşik Devletleri’de tanıtmak için çalışan Gizem Salcigil White;
“ Ancak bu işyeri Starbucks, Türk kahvesi sadece bir tür kahve değildir ve anın tadının çıkardığın bir yerdir burası. Misafirperverliği, arkadaşlığı sembolize eder ve insanları bir araya getirir. Türk kahvesi hazırlamak ve içmek gelenek ve ritüelle doludur. “ diyor.
Geleneğe dayanan Türk kahvesi, 2013 yılında Unesco’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne yazıldı. Burada kahve, sosyal etkinliklerde bir dayanak noktasıdır, nişan törenlerinde, aile toplantılarında ve tatillerde rol oynar. Ancak en kafa karıştırıcı ritüellerden biri, kahve fali veya kahve telvesinden servet okuma sanatı olan fal’dır.
Kadınlar halka açık kahvehanelerden dışlandığı için gelenek Sultan Süleyman’ın haremine kadar uzanır. Falcıların hareme kahve telvelerinde kalan desenleri okumalarına izin verilmiştir. Diğer kültürlerde, çay yaprakları veya şarap tortuları ile kehanet uygulanıyordu, ancak İstanbul’da kahve telvesi hızla tercih edilen iletişim aracı haline gelmiştir.
Salcigil White, “ ritüelin Sultan tarafından hangi eşlerin tercih edildiği de dahil olmak üzere haber ve dedikodu ticaretinin bir yolu olduğunu “ açıklamıştır.
500 yıldan daha uzun bir süre sonra, Türkiye’de tasseografi (kahve telvesi veya çay yapraklarından falcılık uygulaması) hala güçlü bir gelenektir. Falcılar bazı geleneksel kahvehanelerde rehberlik sunar, ancak falhalar modern izleyiciler için de gelişmiştir. Milyonlarca Türk artık yapay zeka tarafından oluşturulan kahve okumaları sunan veya onları sanal falcılara bağlayan uygulamalara abone olmaktadır.
Franki Annesiyle yakın zamanda İstanbul’a yaptığım bir gezide, geleceğe bir bakış ve bir sabah pick-me-up’ı aramak için şehrin geleneksel kahvehanelerinden birini ziyaret eder.
stanbul’u ziyaret edenler, servetlerini anlatmak için İstiklal Caddesi’ne gidebilirler. Falcı arayan çoğu ziyaretçileri İstiklal caddesinin çeşitli otantik eşya ve kıyafetler ile süslenmiş, loş ışıklı odalar bekliyor.
Ama Franki bunun yerine, Türk kahvesini çevreleyen karmaşık kuralları ve ritüelleri açıklarken ziyaretçinin servetini okuyan Roza Mutlu ile tanışmayı ayarlamış. Kot pantolon ve kapüşonlu svetşört giymiş, annesi ile onu, Beyoğlu’nda diğer müşterilerin kahvaltının tadını çıkardığı, işe yetiştiği ve arkadaşlarla sosyalleştiği klasik bir kafeye götürmüş.
Latte sanatı veya süslü şurupları olmayan, ancak sembolizmle dolu birkaç basit fincan kahve sipariş etti. Kahve okumanın anaerkil olduğunu, tipik olarak büyükannelerden annelere geçtiğini ve Mutlu’nun geleceği yorumlama becerisini keşfettiğinde lisede popüler bir öğrenci olduğunu söylemiştir.
Bir garson kahvelerimizi getirir ve Mutlu saygı olarak hemen en köpüklü bardağı masadaki en büyüğüne, anneme vermiştir. Yoğun, acı tada rağmen sadece tortu kalana kadar gülümseyerek kahvelerimizi yudumlamıştır.
Sonra bir dilek tuttulmuş, bardağı üç kez döndürdük ve zeminin yerleşebilmesi için beş dakika boyunca yüzü aşağı bakacak tabağın üzerine yerleştirilmiştir. İlişkilere mi yoksa işe mi odaklanmak istediğimize bağlı olarak fincanın üstüne bir yüzük veya bozuk para yerleştirdik. Sonunda neyse halim çiksin falim (“ne olursam olayım bardağımda olsun”) ifadesini tekrarladık ve tabağı ortaya çıkarmak için bardak kaldırılmıştır.
Kahve falcılığı asırlık bir ritüeldir ¬– ancak modern izleyiciler için gelişmiştir.
Mutlu’nun nazarın işareti olduğu konusunda uyardığı kalan kahve tortusunun bir yumru oluşturmadığı için rahat bir nefes almış, Ama ne yazık ki, fincanım şanslı peygamberin bardağı olan daireye yapışmadı, tüm dileklerinizin gerçekleşeceğinin bir işareti.
Mutlu, parmağıyla geçmişi, diğer tarafını, geleceği belirtmek için bardağın bir tarafını takip etti. Hayvanları, sayıları, simgeleri ve harfleri çözmeye çalışarak bir desen ve şekil sözlüğünden geçti. Örneğin bir kuş, iyi haberin bir alametidir, bir at bir prens veya prenses, bir balık iyi şans ve bir yılan bir düşmandır.
Okumaların sadece sembollerle değil, gölgelendirme, şekillerin boyutları ve hayati olarak kahve içenin enerjisiyle ilgili olduğunu söylemiştir.
Mutlu, “Okumalarımızı abartmıyoruz ama bize yol göstermeye yardımcı oluyorlar” dedi. Başka bir deyişle, insanlar boşanma, hamilelik veya kariyer değişiklikleri kehanetlerini müjde olarak almamalıdır, ancak Mutlu, ziyaretçilerinin çoğunun okumalarının esrarizliğini doğrulamak için daha sonra onunla iletişime geçtiğini söylemiştir.
“ Bu kahve telvesi sayesinde daha yakın ilişkilerim var. Babalarımızdan endişelerimize kadar her şeyi konuşabiliriz. Bu konuşmada bir kısayol
Fal aynı zamanda daha derin ve daha hızlı bağlantılar kurmanın bir yoludur. “
Örneğin, Mutlu birkaç yıl sonra yakın arkadaşlarıyla yeniden bağlantı kurduğunda, küçük konuşmalardan kaçabileceğini, doğrudan kalp meselelerine girebileceğini söylüyor. “Bu kahve telvesi sayesinde daha yakın ilişkilerim var. Babalarımızdan endişelerimize kadar her şeyi konuşabiliriz. Bu konuşmada bir kısayol.”
Milyonlarca Türk artık yapay zeka tarafından oluşturulan kahve okumaları sunan uygulamalara abone oluyorlar.
Ben de, sıkıntılarım ve gerilimlerim, yaşam deneyimlerim ve geleceğe yönelik özlemlerim hakkında aniden açıldığımı fark ettim.
Belki de konuşma noktası olarak Türk kahvesi tarafından cesaretlendim, o günün ilerleyen saatlerinde bir kafede bir yabancıya döndüm ve servetini okuyup okumadığını sordum. Yonca Oğuz, 20’li yaşlarının başında, ritüelin Türk kadınları arasında hala çok popüler olduğunu doğruladı. “Arkadaşlarımızdan biri kriz geçirdiğinde bir araya geliriz ve bir falcı buluruz” dedi.
Ancak, onun nesli için bu aynı zamanda sanal okumalara da kayıyor.
2017’de, “fal” ve “Aladdin” üzerine bir oyun olan Faladdin, kahve falını okuyabilen bir anneyle büyüyen model ve etkileyici Sertaç Tasdelen tarafından yaratılmış, 2010 yılında arkadaşları, e-posta yoluyla servetle cevap verecek olan annesine süzülmüş kahve fincanlarının fotoğraflarını göndermeye başlamıştır. Sonunda, bu otomatik olarak kahve fincanı serveti üreten uygulamaya dönüşmüştür. Oğuz, şimdi Faladdin’in dünya çapında beş milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğunu ve Türkiye’de Tinder kadar büyük olduğunu söylemiştir.
Bunun gibi daha fazlası:
ABD’de, Co-Star gibi astroloji uygulamaları Z kuşağı arasında patlama yaşıyor. 2021’de yapılan bir araştırma, genç Amerikalıların kehanet uygulamalarını ikiye katladığını ve 13-25 yaş arası nüfusunun %51’inin “tarot kartları veya falcılık” yaptığını buldu.
Salcigil White, “Çoğumuzun rehberliğe ihtiyacı var ve bazen bir yabancıyla konuşmak daha kolay” dedi.
2023’te, Alexandria’nın, Virginia’daki kahve dükkanını içeren bir TikTok videosu viral oldu. Kafenin falcısı bir yaşam tarzı etkileyicisine komik bir şekilde doğru bir kahve okuması verdiği için klip 30.000’den fazla beğeni aldı. Salcigil White, şimdi, kafenin falcısının her yaştan ve milletten insan tarafından aylar öncesinden randevu aldığını söylemiştir.
Arka plan değişmiş olsa da – haremlerden kahvehanelere ve telefon ekranlarına – hayatın ipuçlarına olan talep devam ediyor.
Salcigil White, “Kahve falcılığı asırlık bir ritüeldir, 500 yıl önce popülerdi ve bugüne kadar hala popülerdir. Teknolojik iletişimin farklı bir aşamasında olabiliriz, ancak temel mantık aynı – herkes geleceği bilmek istiyor.” dedi.